Calafou
  • About
  • Infraestructura
  • Proyectos
  • Residencias
  • Formación
  • Wiki
  • Blog
  • Contacto

SOBRE CALAFOU

[català]  ·  [castellano]  ·  [english]  . [français]

 

 

CATALÀ

Què és Calafou?

Calafou és un projecte cooperatiu que neix el 2011 amb l’objectiu de generar alternatives productives, tecnològiques i d’habitatge que siguin sostenibles i respectuoses amb el medi, potenciïn la transformació social i l’aprenentatge comunitari. Per a tal finalitat es posa en marxa la compra col·lectiva d’una antiga colònia industrial a les afores de Vallbona d’Anoia, la Colònia de Ca l’Afou, que dóna nom al projecte. Aquesta, en desús durant anys i notablement deteriorada, compta amb 28.000m2 d’espai, entre els quals hi ha naus industrials, espais verds i un edifici de 27 habitatges.

Calafou és un projecte auto-organitzat que inclou espais per a activitats industrials, artesanals i creatives, infraestructures comunes per a la realització de trobades i activitats diverses, i altres espais més íntims per a la vida comunitària. Tots ells accessibles a preus justos i notablement inferiors als preus de mercat, doncs l’espai també demana i possibilita la reconstrucció i millora del projecte/lloc. La fórmula que utilitzem per a l’accés als habitatges és la compra de la cessió del dret d’ús per part de la cooperativa i, per als espais productius, el lloguer a preus socials amb serveis i recursos compartits entre totes les persones i projectes implicats.

Des dels seus inicis, es vol desenvolupar una comunitat basada en un entramat de cooperatives, projectes individuals i habitatges dins d’un espai col·lectivitzat. Cerquem compartir idees, béns i recursos per a fomentar sinergies tant dins com més enllà de la colònia. Un lloc per a la innovació social, tecnològica i política basada en l’auto-responsabilitat i la cooperació, compartint i interactuant amb d’altres projectes transformadors. Un projecte on les economies estiguin al servei de les persones permetent que les seves necessitats, en matèria d’accés a recursos i eines, no siguin obstacle per a la realització dels seus potencials creatius.

Vídeo documental: Testimoni d’habitants de la colònia (1922-1975)

 

Principis que compartim

Sense voler que es converteixin en etiquetes buides de contingut, ens servim d’uns principis que ens agraden a vegades com a punt de partida, a vegades com a destinació, però sobretot com a camí sobre el qual anem caminant, reflexionant i qüestionant(nos). Són el llenguatge comú des d’on accionar o fins i tot des d’on aturar-nos i tornar a començar. Són el Conflicte que ens mou i el Desig que ens permet continuar projectant Calafou.
• Cooperació
• Sobirania tecnològica
• Trans-feminismes
• Col·lectivització
• Transformació social
• Autogestió
• Cultura Lliure

 

Com ens organitzem?

L’assemblea és el principal òrgan de decisió a Calafou, es realitza periòdicament i és l’espai on es treballen en comú les qüestions més generals, a partir del debat i el consens. També hi ha assemblees temàtiques i espais emocionals però, a banda, tenim una estructura distribuïda d’àrees de gestió conformades per grups més petits que cobreixen subàrees temàtiques, per dur a terme objectius específics amb autonomia de decisió:
• Economia i Legal: gestiona els moviments financers i legals del projecte i garanteix la transparència de la gestió econòmica de la colònia.
• Habitatge i la vida comunitària: vetlla per la cohesió de grup i la gestió de la interacció comunitària.
• Comunicació: administra la infraestructura comunicativa i organitzativa de la colònia, té cura de la documentació i la interacció amb l’exterior.
• Projectes, tallers i laboratoris: s’encarrega d’acompanyar els projecte productius de la colònia, vehicula els esdeveniments i propostes d’activitats externes i ús dels espais de taller interns.
• Obres, rehabilitació i espais verds: Coordina les feines de rehabilitació i el manteniment de les infraestructures de serveis i espais exteriors.

 

Existeixen també els grups de treball permanents i temporals per abordar tasques concretes, sorgides de les assemblees d’objectius o de les àrees de gestió. Estem encara agafant rodatge del procés organitzatiu i de governança, procurant aprendre dels diferents processos que vivim i l’avaluació de les prioritats estacionals.

 

Una mica d’història

Calafou és part del patrimoni històric desenvolupat a la vora del riu Anoia. Originalment, en aquest lloc hi va haver un molí de farina, una activitat productiva comuna al llarg del riu i de la qual es té constància des de l’edat mitjana. Després va ser molí drapaire conegut com a molí de Castellet i documentat des de l’any 1513 fins a 1740, on una riuada el va destruir. Al 1794 va ser reconstruït com a molí paperer, i va funcionar fins al 1890. Encara avui es conserva l’edifici principal d’aquella època i la pedra on estava l’antiga premsa del paper. Des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX va ser una colònia tèxtil, coneguda com a Colònia Marçal. Les colònies industrials a Catalunya es van implantar a partir de mitjans del segle XIX, eren la suma de la fàbrica i els habitatges de totes les que hi treballaven, des del director fins a l’últim aprenent. S’hi podia trobar des d’una església, a un economat, escoles, safaretjos i fins a locals socials, teatres, oficines bancàries, etc. A la segona meitat del segle XIX es van aixecar 72 colònies industrials al voltant dels grans rius de Catalunya, especialment el Ter i el Llobregat i dels seus respectius afluents -Calders, Anoia, Fresser i Brugent-. Les colònies industrials buscaven ubicacions prop d’un riu per a aprofitar l’energia hidràulica necessària per a moure els telers en uns terrenys barats. La Colònia Marçal va ser construïda el 1890 per Joan Viver i Dolors Marçal, on hi van projectar tant la fàbrica tèxtil com la seva pròpia residència, Ca’la fou. Durant la primera meitat del segle XX va ser l’única colònia industrial de tota la comarca de l’Anoia. Al voltant dels 60, els seus habitants la van abandonar però la seva activitat industrial es va mantenir, amb diverses empreses que ocupaven les naus i feien un ús hidroelèctric de l’antiga turbina. A partir dels anys 70 la colònia es va dedicar a estampats i confeccions amb el nom de “Contrisa”. Al 2004 un incendi va cremar una de les naus, una fàbrica de pintures, i es va accelerar el seu abandó.

 

El 2011 es va signar un contracte de lloguer amb dret a compra a través d’una cooperativa d’habitatges. Des de llavors les habitants i visitants de Calafou estan transformant aquesta vall en una infraestructura per als comuns, un espai des de la societat civil per a la societat civil, sumant una cooperativa d’habitatge social, projectes productius col·lectius i autònoms varis, així com laboratoris, residències i esdeveniments.

 

CASTELLANO

¿Qué es Calafou?

Calafou es un proyecto cooperativo que nace el 2011 con el objetivo de generar alternativas productivas, tecnológicas y de vivienda que sean sostenibles y respetuosas con el medio, potencien la transformación social y el aprendizaje comunitario. Para tal finalidad se pone en marcha la compra colectiva de una antigua colonia industrial a las afueras de Vallbona de Anoia, la Colonia de Ca l’Afou, que da nombre al proyecto. Esta, en desuso durante años y notablemente deteriorada, cuenta con 28.000m2 de espacio, entre los cuales hay naves industriales, espacios verdes y un edificio de 27 viviendas.

Calafou es uno proyecte auto-organizado que incluye espacios para actividad industrial, artesanal y creativa, infraestructuras comunes para la realización de encuentros y actividades diversas, y otros espacios más íntimos para la vida comunitaria. Todos ellos accesibles a precios justos y notablemente inferiores a los precios de mercado, pues el espacio también pide y posibilita la reconstrucción y mejora del proyecto/lugar. La fórmula que utilizamos para el acceso a las viviendas es la compra de la cesión del derecho de uso por parte de la cooperativa y, para los espacios productivos, el alquiler a precios sociales con servicios y recursos compartidos entre todas las personas y proyectos implicados.

Desde sus inicios, se quiere desarrollar una comunidad basada en un entramado de cooperativas, proyectos individuales y viviendas dentro de un espacio colectivizado. Buscamos compartir ideas, bienes y recursos para fomentar sinergias tanto dentro de cuanto más allá de la colonia. Un lugar para la innovación social, tecnológica y política basada en la auto-responsabilidad y la cooperación, compartiendo e interactuando con otros proyectos transformadores. Un proyecto donde las economías estén al servicio de las personas permitiendo que sus necesidades, en materia de acceso a recursos y herramientas, no sean obstáculo para la realización de sus potenciales creativos.

Vídeo documental:Testimonio de habitantes de la colonia (1922-1975)

 

Principios que compartimos

Sin querer que se conviertan en hashtags vacíos de contenido, nos servimos de unos principios que nos gustan a veces como punto de partida, a veces como destino, pero sobre todo como camino sobre el cual vayamos andando, reflexionando y cuestionando(nos). Son el lenguaje común desde donde accionar o incluso desde donde pararnos y volver a empezar. Son el Conflicto que nos mueve y el Deseo que nos permite continuar proyectando Calafou.
• Cooperación
• Soberanía tecnológica
• Trans-feminismos
• Colectivización
• Transformación social
• Autogestión
• Cultura Libre

 

¿Cómo nos organizamos?

La asamblea es el principal órgano de decisión en Calafou, se realiza periódicamente y es el espacio donde se trabajan en común las cuestiones más generales, a partir del debate y el consenso. También hay asambleas temáticas y espacios emocionales pero, a parte, tenemos una estructura distribuida de áreas de gestión conformadas por grupos más pequeños que cubren subáreas temáticas, para llevar a cabo objetivos específicos con autonomía de decisión:
• Economia y Legal: gestiona los movimientos financieros y legales del proyecto y garantiza la transparencia de la gestión económica de la colonia.
• Vivienda y vida comunitaria: vela por la cohesión de grupo y la gestión de la interacción comunitaria.
• Comunicación: administra la infraestructura comunicativa y organizativa de la colonia, cuida de la documentación y la interacción con el exterior.
• Proyectos, talleres y laboratorios: se encarga de acompañar los proyecto productivos de la colonia, vehicula los acontecimientos y propuestas de actividades externas y uso de los espacios de taller internos.
• Obras, rehabilitación y espacios verdes: Coordina los trabajos de rehabilitación y el mantenimiento de las infraestructuras de servicios y espacios exteriores.

Existen también los grupos de trabajo permanentes y temporales para abordar tareas concretas, surgidas de las asambleas de objetivos o de las áreas de gestión. Estamos todavía cogiendo rodaje del proceso organizativo y de gobernanza, procurando aprender de los diferentes procesos que vivimos y la evaluación de las prioridades estacionales.

 

Un poco de historia

Calafou es parte del patrimonio histórico desarrollado al lado del río Anoia. Originalmente, en este lugar hubo un molino de harina, una actividad productiva común a lo largo del río y de la cual se tiene constancia desde la edad mediana. Después fue molino trapero conocido como molino de Castellet y documentado desde el año 1513 hasta 1740, donde una riada lo destruyó. Al 1794 fue reconstruido como molino papelero, y funcionó hasta el 1890. Todavía hoy se conserva el edificio principal de aquella época y la piedra donde estaba la antigua prensa del papel. Desde finales del siglo XIX hasta medios del siglo XX fue una colonia textil, conocida como Colonia Marçal. Las colonias industriales en Cataluña se implantaron a partir de medios del siglo XIX, eran la suma de la fábrica y las viviendas de todas las que trabajaban, desde el director hasta el último aprendiz. Se podía encontrar desde una iglesia, a un economato, escuelas, lavaderos y hasta locales sociales, teatros, oficinas bancarias, etc. En la segunda mitad del siglo XIX se levantaron 72 colonias industriales alrededor de los grandes ríos de Cataluña, especialmente el Ter y el Llobregat y de sus respectivos afluentes -Calders, Anoia, Fresser y Brugent-. Las colonias industriales buscaban ubicaciones cerca de un río para aprovechar la energía hidráulica necesaria para mover los telares en unos terrenos baratos. La Colonia Marçal fue construida el 1890 por Joan Viver i Dolors Marçal, donde proyectaron tanto la fábrica textil como su propia residencia, Ca’la fou. Durante la primera mitad del siglo XX fue la única colonia industrial de toda la comarca de la Anoia. Alrededor de los 60, sus habitantes la abandonaron pero su actividad industrial se mantuvo, con varias empresas que ocupaban las naves y hacían un uso hidroeléctrico de la antigua turbina. A partir de los años 70 la colonia se dedicó a estampados y confecciones con el nombre de “Contrisa”. Al 2004 un incendio quemó una de las naves, una fábrica de pinturas, y se aceleró su abandono.

El 2011 se firmó un contrato de alquiler con derecho a compra a través de una cooperativa de viviendas. Desde semillas las habitantes y visitantes de Calafou están transformando este valle en una infraestructura para los comunes, un espacio desde la sociedad civil para la sociedad civil, sumando una cooperativa de vivienda social, proyectos productivos colectivos y autónomos varios, así como laboratorios, residencias y acontecimientos.

 

ENGLISH

What is Calafou?

Calafou is a cooperative that was born in 2011 with the aim of generating productive, technological and housing alternatives that are sustainable and respectful of the environment. To this end, the collective purchase of a former industrial colony that gives its name to the project has been set in motion. This one, in disuse for years and notably deteriorated, has 28,000 m2 among which there are industrial buildings, green spaces and a block of 27 houses.


Calafou is a self-organised project that includes spaces for industrial, craft and creative activity, common infrastructures for meetings and various activities, and even decent housing. All of them accessible at fair prices notably below the market prices and designed to allow the self-management of the project/place. The formula we use for the access to the houses is the purchase of the right of use from the cooperative and, for the productive spaces, the renting at social prices with services and resources shared among all the people involved in the project.
From the beginning, we want to develop a network based on a network of cooperatives, individual projects and housing within a collectivized space. It seeks to facilitate the sharing of ideas, goods and resources to promote synergies in a natural way. A place for social, technological and political innovation based on self-responsibility and cooperation. A project where productive economies are at the service of people, allowing their needs, in terms of access to resources and tools, not to be an obstacle to the realization of their creative potential.

Video documentary: Testimonio habitantas de la colónia (1922-1975)

 

Principles we share

Far from these becoming empty labels, we use them sometimes as a starting point, sometimes as a destination, but above all as a path on which we walk, reflect and question ourselves. They are the common language from which to act or even from which to stop and start again. They are the Conflict that moves us and the Desire that allows us to continue projecting Calafou.
  • Cooperation
  • Technological sovereignty
  • Trans-feminisms
  • Collectivisation
  • Social transformation
  • Self-management
  • Free culture

 

How we are organized

The assembly is the main decision-making body in Calafou. It is held weekly, and it is the space where information and proposals are shared for day-to-day management and more in-depth debates that require several sessions. Decisions are taken by consensus.
There are management areas made up of smaller groups in charge of carrying out specific permanent objectives and with a certain amount of decision-making autonomy: •Economics and Law: manages the financial movements that make the project, is responsible for generating the documentation of transactions and ensures transparency of economic management of the colony. It evaluates the financial needs, computes the income, expenses and presents reports.

•Communication: manages the communication infrastructure of the colony and maintains the link with those interested in the project. It elaborates the material and the diffusion strategies that allow to present the project, it maintains the web site, it creates graphic material, it documents the processes and it answers to the demands of the mass media giving to know the project in chats, meetings and public spaces.

•Projects: it is in charge of elaborating the guidelines of viability of a project in the colony. He manages the proposals for the use of the spaces and maintains communication with those who make the proposals.

There are also working groups to achieve specific objectives, previously defined in the general assembly, which can remain over a longer period of time or be dissolved once the task has been completed.

 

A little bit of history

Calafou is part of the historical heritage developed on the banks of the Anoia River. Originally, there was a flour mill in this place, a common productive activity along the river, which has been recorded since the Middle Ages. Then it was a fulling mill or Molin Draper molí draper/ rag mill known as Castellet mill, and it is documented from 1513 to 1740 until a flood destroyed it. In 1794 it was rebuilt as a paper mill that operated until 1890. The main building of that time and the stone where the old paper press was located are still preserved today.
From the end of the 19th century to the middle of the 20th century it was a textile colony, known as Colônia Marçal. The industrial colonies of Catalonia were established from the middle of the 19th century, and one of their objectives was to divide the workers’ movement and bring them to live in the places where they worked. They were the sum of “the factory and the homes of all those who worked there, from the director to the last apprentice.” In them you could find everything from a church to a commissary.

 

 

FRANÇAIS

Qu’est-ce que Calafou ?

Calafou est une coopérative qui est née en 2011 avec l’objectif de générer des alternatives productives, technologiques et de logement qui soient durables et respectueuses de l’environnement. A cette fin, l’achat collectif d’une ancienne colonie industrielle qui donne son nom au projet a été mis en route. Celui-ci, en désuétude depuis des années et notablement détérioré, dispose de 28 000 m2 parmi lesquels on trouve des bâtiments industriels, des espaces verts et un bloc de 27 maisons. 
Calafou est un projet auto-organisé qui comprend des espaces pour l’activité industrielle, artisanale et créative, des infrastructures communes pour des réunions et des activités diverses, et même des logements décents. Tous accessibles à des prix justes, notamment inférieurs aux prix du marché et conçus pour permettre l’autogestion du projet/lieu. La formule que nous utilisons pour l’accès aux maisons est l’achat du droit d’usage à la coopérative et, pour les espaces productifs, la location à des prix sociaux avec des services et des ressources partagés entre toutes les personnes impliquées dans le projet.
Dès le début, nous voulons développer un réseau basé sur un réseau de coopératives, de projets individuels et de logements au sein d’un espace collectivisé. Il cherche à faciliter le partage des idées, des biens et des ressources pour promouvoir les synergies de manière naturelle. Un lieu d’innovation sociale, technologique et politique basé sur l’auto-responsabilité et la coopération. Un projet où les économies productives sont au service des personnes, permettant à leurs besoins, en termes d’accès aux ressources et aux outils, de ne pas être un obstacle à la réalisation de leur potentiel créatif.

 

Principes que nous partageons

Loin de devenir des étiquettes vides, nous les utilisons tantôt comme point de départ, tantôt comme destination, mais surtout comme un chemin sur lequel nous marchons, réfléchissons et nous remettons en question. Ils sont le langage commun à partir duquel il faut agir ou même à partir duquel il faut s’arrêter et recommencer. Ils sont le Conflit qui nous émeut et le Désir qui nous permet de continuer à projeter Calafou.

  • Coopération
  • Souveraineté technologique
  • Trans-féminismes
  • Collectivisation
  • Transformation sociale
  • Autogestion
  • Culture libre

 

Comment nous sommes organisés

L’assemblée est le principal organe de décision à Calafou, elle se tient chaque semaine et c’est l’espace où sont partagées les informations et les propositions pour la gestion quotidienne et les débats plus approfondis qui nécessitent plusieurs sessions. Les décisions sont prises par consensus. 
Il existe des zones de gestion composées de groupes plus petits chargés de réaliser des objectifs spécifiques permanents et disposant d’une certaine autonomie de décision :

  •  Economie et Droit : gère les mouvements financiers qui font le projet, est responsable de la génération de la documentation des transactions et assure la transparence de la gestion économique de la colonie. Il évalue les besoins financiers, calcule les recettes, les dépenses et présente des rapports. 
  • Communication : gère l’infrastructure de communication de la colonie et maintient le lien avec les personnes intéressées par le projet. Il élabore le matériel et les stratégies de diffusion qui permettent de présenter le projet, il maintient le site web, il crée du matériel graphique, il documente les processus et il répond aux demandes des médias en donnant à connaître le projet dans les chats, les rencontres et les espaces publics.
  • Projets : il est chargé d’élaborer les lignes directrices de viabilité d’un projet dans la colonie. Il gère les propositions d’utilisation des espaces et maintient la communication avec ceux qui font les propositions.

Il existe également des groupes de travail pour atteindre des objectifs spécifiques, préalablement définis en assemblée générale, qui peuvent rester dans le temps ou être dissous une fois la tâche accomplie.

 

Un peu d’histoire

Calafou fait partie du patrimoine historique développé sur les rives de la rivière Anoia. À l’origine, il y avait un moulin à farine à cet endroit, une activité productive courante le long de la rivière et qui a été enregistrée depuis le Moyen Âge. C’était alors un moulin à foulon ou Molin Draper molí draper/ moulin à chiffons connu sous le nom de moulin Castellet et il est documenté de 1513 à 1740 qu’une inondation l’a détruit. En 1794, il a été reconstruit en tant que moulin à papier qui a fonctionné jusqu’en 1890. Le bâtiment principal de cette époque et la pierre où se trouvait l’ancienne presse à papier sont encore conservés aujourd’hui. 
De la fin du XIXe siècle au milieu du XXe siècle, c’était une colonie textile, connue sous le nom de Colônia Marçal. Les colonies industrielles de Catalogne ont été établies à partir du milieu du XIXe siècle et l’un de leurs objectifs était de diviser le mouvement ouvrier et de le faire vivre dans les lieux où il travaillait. Ils étaient la somme de  » l’usine et des maisons de tous ceux qui y travaillaient, du directeur au dernier apprenti. On y trouve tout, de l’église au commissaire,

  • calafou [a] riseup.net
  • Cami de calafou s/n, Vallbona d'Anoia. CP: 08785. Barcelona
  • Mastodon