Campanya de micromecenatge per restaurar l'antiga església

Crowdfunding | 6/2/2022

[català]  ·  [castellano]  ·  [english]  . [français]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CATALÀ

La cooperativa social de Calafou posa en marxa una campanya de micromecenatge per restaurar l'antiga església situada en aquesta colònia industrial. Actualment, ja fa més de 10 anys que la cooperativa desenvolupa tasques de recuperació dels espais d'aquesta antiga colònia.

El 2011, quan vam entrar a l'espai de Calafou amb un contracte de lloguer, l'antiga església ja es trobava en unes condicions molt degradades després de dècades d'abandonament i expoli. El robatori del campanar va deixar una part del teulat destrossat, i les finestres, portes i el terra de fusta estaven en molt males condicions.

El 2022, davant la perspectiva que l'espai de l'antiga església ja no es pogués recuperar si es retardava la seva rehabilitació durant més temps, vam demanar ajuda a un col·lectiu d'artesania per tal de poder restaurar-la. Axt und Kelle (significa "Destral i Paleta" en alemany) i és un grup d'artesanes de la indústria de la construcció que s'inspira en la tradició dels antics gremis d'artesans que emprenien itineraris formatius a través de viatges iniciàtics pel territori.

Aquest col·lectiu reconegut internacionalment per la seva experiència com a fusteres ha treballat principalment en obres d'espais vinculats a moviments socials com per exemple la Ciutat Lliure de Christiania a Copenhague, la Comunitat de Vida i Estudi Lliure Melchiorsgrund, el Centre Cultural bernès Reithalle, la Comunitat Autònoma de Tarnac i ara, Calafou.

Des d'Axt und Kelle han desenvolupat un projecte per restaurar i resignificar l'antiga església de Calafou, perquè aquest espai -fins ara abandonat- pugui tornar a ser utilitzat per col·lectius diversos, i perquè s'hi puguin realitzar activitats artístiques o divulgatives com conferències, teatre, exposicions o seminaris. A més a més, aquest col·lectiu també ens està ajudant a reparar i deixar a punt les màquines del nostre espai de fusteria, que també estan a disposició d'altres persones que venen a fer estades o residències artístiques i d'investigació. 

Durant els mesos de maig, juny i juliol del 2022, les participants d'Axt und Kelle estaran a Calafou per treballar en la recuperació d'aquest espai. Tenim moltes ganes de poder finalitzar aquesta obra i poder-la  compartir amb les veïnes de l'Anoia i amb aquelles persones que han passat o contribuït al projecte de Calafou.

Calafou està destinant uns 12.000 euros per la compra dels materials que ens permetin reconstruir completament el terrat, així com per cobrir la manutenció durant 10 setmanes d'un grup de 34 persones. Axt und Kelle està posant la mà d'obra l'experiència de 34 persones en aquest projecte, a més d'ajudar-nos a arreglar el nostre taller de fusta, i trobar materials de construcció de bona qualitat i baix cost.

I és precisament perquè no arribem a tot que demanem ajuda, des del territori més proper fins a les nostres xarxes internacionals, per tal d'aconseguir tots els recursos necessaris per a poder finalitzar aquesta obra.

En aquesta campanya de micromecenatge pots donar suport de diferents maneres:

- Per totes: Pots enviar 5, 10, 15, 20, 50 euros o més al compte de Calafou (Caixa d’Enginyers IBAN ES52 3025 0002 4614 3340 7974) indicant com a concepte: "Campanya de micromecenatge per restaurar l'antiga església". Un cop finalitzi l'obra, publicarem un post documentant tot el procès i compartirem els noms de totes les persones que han col·laborat a través d'aquesta campanya. Si no vols que publiquem el teu nom, indica que la teva donació és anònima quan facis la transferència.

- Per les locals: Pots deixar 5, 10, 15, 20, 50 euros o més a un dels punts de recollida de donatius del poble de Vallbona d'Anoia (Farmàcia + Bar Piscina + Bar Paco)

- Per les locals: Pots donar menjar durant els mesos de juny i juliol, d'aquesta manera col·laboraràs amb la manutenció de les companyes alemanyes. Ens interessa, sobretot, poder rebre grans quantitats de menjar a ser possible.

- Per les locals: Pots apuntar-te a algun torn per cuinar (menjar vegetarià) per un grup de 34 persones d'Alemanya amb molta gana, alegria i ganes de compartir temps i espais amb persones locals. Si vols ajudar-nos a la cuina pots contactar aquí: calafou@riseup.net

Si tens altres idees o maneres de col·laborar posa't en contacte amb nosaltres!

Històric de Calafou, de colònia industrial a espai comunal

Calafou és part del patrimoni històric desenvolupat a la vora del riu Anoia. Originalment, en aquest lloc hi va haver un molí de farina, una activitat productiva comuna al llarg del riu i de la qual es té constància des de l’edat mitjana. Després va ser molí drapaire conegut com a molí de Castellet i documentat des de l’any 1513 fins a 1740, on una riuada el va destruir. Al 1794 va ser reconstruït com a molí paperer, i va funcionar fins al 1890. Encara avui es conserva l’edifici principal d’aquella època i la pedra on estava l’antiga premsa del paper. Des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX va ser una colònia tèxtil, coneguda com a Colònia Marçal. Les colònies industrials a Catalunya es van implantar a partir de mitjans del segle XIX, eren la suma de la fàbrica i els habitatges de totes les que hi treballaven, des del director fins a l’últim aprenent. S’hi podia trobar des d’una església, a un economat, escoles, safaretjos i fins a locals socials, teatres, oficines bancàries, etc.

A la segona meitat del segle XIX es van aixecar 72 colònies industrials al voltant dels grans rius de Catalunya, especialment el Ter i el Llobregat i dels seus respectius afluents -Calders, Anoia, Fresser i Brugent-. Les colònies industrials buscaven ubicacions prop d’un riu per a aprofitar l’energia hidràulica necessària per a moure els telers en uns terrenys barats. La Colònia Marçal va ser construïda el 1890 per Joan Viver i Dolors Marçal, on hi van projectar tant la fàbrica tèxtil com la seva pròpia residència, Ca’la fou. Durant la primera meitat del segle XX va ser l’única colònia industrial de tota la comarca de l’Anoia. Al voltant dels 60, els seus habitants la van abandonar però la seva activitat industrial es va mantenir, amb diverses empreses que ocupaven les naus i feien un ús hidroelèctric de l’antiga turbina. A partir dels anys 70 la colònia es va dedicar a estampats i confeccions amb el nom de “Contrisa”. Al 2004 un incendi va cremar una de les naus, una fàbrica de pintures, i es va accelerar el seu abandó.

El 2011 es va signar un contracte de lloguer amb dret a compra a través d’una cooperativa d’habitatges. Des de llavors les habitants i visitants de Calafou estan transformant aquesta vall en una infraestructura per als comuns, un espai des de la societat civil per a la societat civil, sumant una cooperativa d’habitatge social, projectes productius col·lectius i autònoms varis, així com laboratoris, residències i esdeveniments.

Sense voler que es converteixin en etiquetes buides de contingut, ens servim d’uns principis que ens agraden a vegades com a punt de partida, a vegades com a destinació, però sobretot com a camí sobre el qual anem caminant, reflexionant i qüestionant(nos). Són el llenguatge comú des d’on accionar o fins i tot des d’on aturar-nos i tornar a començar. Són el Conflicte que ens mou i el Desig que ens permet continuar projectant Calafou: • Cooperació • Sobirania tecnològica
• Trans-feminismes • Col·lectivització • Transformació social • Autogestió • Cultura Lliure

 

CASTELLANO

La cooperativa social de Calafou pone en marcha una campaña de micromecenazgo para restaurar la antigua iglesia ubicada en esta colonia industrial. La cooperativa Calafou lleva más de 10 años desarrollando varias labores de recuperación de los espacios de esta antigua colonia.

En 2011, cuando entramos en el espacio de Calafou con un contrato de alquiler, la antigua Iglesia ya se encontraba en unas condiciones muy degradadas después de varias décadas de abandono y espolio. El robo del campanario dejó una parte del tejado destrozado, y las ventanas, puertas y suelo de madera se encontraban en muy malas condiciones.

En 2022, ante la perspectiva de que el espacio de la antigua iglesia ya no se pudiera recuperar si demorábamos durante más tiempo su rehabilitación, pedimos ayuda a un colectivo de artesanía para poder restaurarla. Axt und Kelle (significa "Hacha y paleta" en alemán) es un grupo de artesanas en la industria de la construcción que se inspira en la tradición de los antiguos gremios de artesanos y emprenden itinerarios formativos a través de viajes iniciáticos por el territorio.

Este colectivo reconocido internacionalmente por su experiencia como carpinteras ha trabajado principalmente en obras para espacios vinculados con movimientos sociales como por ejemplo la Ciudad Libre de Christiania en Copenhague, la Comunidad de Vida y Estudio Libre Melchiorsgrund, el centro cultural bernés Reithalle, la comunidad autónoma de Tarnac y ahora, Calafou.

Desde Axt und Kelle han desarrollado un proyecto para restaurar y resignificar la antigua iglesia de Calafou, para que este espacio hasta ahora abandonado pueda volver a ser utilizado por colectivos diversos, y para que se puedan realizar en él actividades artísticas o divulgativas como conferencias, teatro, exposiciones, seminarios. Además nos están ayudando a tener a punto las máquinas de nuestro espacio de carpintería que ponemos también a disposición de otras durante estancias y residencias artísticas y de investigación.

Durante los meses de Mayo, Junio y Julio 2022, las participantes de Axt und Kelle estarán en Calafou para trabajar en la recuperación de este espacio. Estamos con muchas ganas de poder finalizar esta obra y poder compartirla con las habitantes de l'Anoia, así como con las personas que han pasado por el proyecto de Calafou.

Calafou está destinando unos 12.000 euros para la compra de los materiales que nos permitan reconstruir completamente el tejado, así como para cubrir la manutención durante 10 semanas de un grupo de 34 personas. Axt und Kelle esta poniendo la labor y experiencia de 34 personas en esta obra, así como nos están apoyando en arreglar nuestra carpintería, y ayudando en encontrar materiales de construcción de buena calidad a bajo coste.

Y es porque no llegamos a todo que pedimos apoyo desde el territorio local y desde nuestras redes internacionales para ayudar en conseguir todos los fondos y recursos necesarios para poder finalizar esta obra.

Para esta campaña de micromecenazgo, puedes apoyar de varias maneras:

- Para todas: Enviando 5, 10, 15, 20, 50 euros o más si puedes en la cuenta de Calafou (Caixa d’Enginyers IBAN ES52 3025 0002 4614 3340 7974) indicando en el objeto de la transferéncia: "Campaña de micromecenazgo para restaurar antigua iglesia". Una vez finalizada esta obra, publicaremos un post documentando el proceso y compartiremos los nombres de todas las personas que han aportado a esta campaña. Si no quieres que publiquemos tu nombre, indica que tu donación es anónima cuando realices el transfer.
- Para las locales: Dejando 5, 10, 15, 20, 50 euros o más si puedes en los puntos de recogida de donativos en el pueblo de Vallbona d'Anoia (ver si pedimos a farmacia + bar piscina + bar paco si pueden recibir esos donativos para nosotras).

- Para las locales: Donando comida para los meses de Junio y Julio para que podamos usarla para la manutención de las compañeras alemanas durante su estancia. Nos interesan sobre todo grandes cantidades de comida si puede ser.

- Para las locales: Apuntando a turnos para cocinar comida vegetariana para un grupo de 34 alemanas con mucha hambre y con alegría de compartir tiempos y espacios con personas locales. Si quieres ayudar en la cocina ponte en contacto aquí: calafou@riseup.net

¡Si se te ocurren otras ideas o maneras de aportar ponte en contacto con nosotras!

Histórico de Calafou, de colonia industrial a espacio comunal

Calafou es parte del patrimonio histórico desarrollado al lado del río Anoia. Originalmente, en este lugar hubo un molino de harina, una actividad productiva común a lo largo del río y de la cual se tiene constancia desde la edad mediana. Después fue molino trapero conocido como molino de Castellet y documentado desde el año 1513 hasta 1740, donde una riada lo destruyó. Al 1794 fue reconstruido como molino papelero, y funcionó hasta el 1890. Todavía hoy se conserva el edificio principal de aquella época y la piedra donde estaba la antigua prensa del papel. Desde finales del siglo XIX hasta medios del siglo XX fue una colonia textil, conocida como Colonia Marçal. Las colonias industriales en Catalunya se implantaron a partir de medios del siglo XIX, eran la suma de la fábrica y las viviendas de todas las que trabajaban, desde el director hasta el último aprendiz. Se podía encontrar desde una iglesia, a un economato, escuelas, lavaderos y hasta locales sociales, teatros, oficinas bancarias, etc. En la segunda mitad del siglo XIX se levantaron 72 colonias industriales alrededor de los grandes ríos de Catalunya, especialmente el Ter y el Llobregat y de sus respectivos afluentes -Calders, Anoia, Fresser y Brugent-.

Las colonias industriales buscaban ubicaciones cerca de un río para aprovechar la energía hidráulica necesaria para mover los telares en unos terrenos baratos. La Colonia Marçal fue construida el 1890 por Joan Viver i Dolors Marçal, donde proyectaron tanto la fábrica textil como su propia residencia, Ca’la fou. Durante la primera mitad del siglo XX fue la única colonia industrial de toda la comarca de la Anoia. Alrededor de los 60, sus habitantes la abandonaron pero su actividad industrial se mantuvo, con varias empresas que ocupaban las naves y hacían un uso hidroeléctrico de la antigua turbina. A partir de los años 70 la colonia se dedicó a estampados y confecciones con el nombre de “Contrisa”. Al 2004 un incendio quemó una de las naves, una fábrica de pinturas, y se aceleró su abandono.

El 2011 se firmó un contrato de alquiler con derecho a compra a través de una cooperativa de viviendas. Desde esa fecha, las habitantes y visitantes de Calafou están transformando este valle en una infraestructura para los comunes, un proyecto cooperativo y auto-organizado con el objetivo de generar alternativas productivas, tecnológicas y de vivienda que sean sostenibles y respetuosas con el medio, potencien la transformación social y el aprendizaje comunitario.

Algunos de los principios que compartimos, sin querer que se conviertan en hashtags vacíos de contenido, nos servimos de unos principios que nos gustan a veces como punto de partida, a veces como destino, pero sobre todo como camino sobre el cual vayamos andando, reflexionando y cuestionandonos: Cooperación; Soberanía tecnológica; Trans-feminismos; Colectivización; Transformación social; Autogestión; Cultura Libre.

 

ENGLISH

The Calafou social cooperative is launching a crowdfunding campaign to restore the old church located in this industrial colony. The Calafou cooperative has been working for more than 10 years to restore the different spaces composing this former industrial colony.

In 2011, when we entered Calafou with a rental contract, the old church was already in a very degraded condition after several decades of abandonment and spoliation. The theft of the bell tower left part of the roof destroyed, and the windows, doors and wooden floor were in very poor conditions.

In 2022, faced with the prospect that the old church space could no longer be recovered if we delayed its restoration any longer, we asked a crafts collective for help in restoring it. Axt und Kelle (meaning "Axe and trowel" in German) is a group of craftsmen's and women's in the building industry who draw their inspiration from the tradition of the old crafts guilds and undertake formative itineraries through initiatory journeys through the territory.

This collective, internationally recognised for their experience as carpenters, has worked mainly on works for spaces linked to social movements such as the Free City of Christiania in Copenhagen, the Free Living and Study Community Melchiorsgrund, the Bernese cultural centre Reithalle, the autonomous community of Tarnac and now, Calafou.

Axt und Kelle have developed a project to restore and give new meaning to the old church of Calafou, so that this hitherto abandoned space can once again be used by various collectives, and so that artistic and informative activities such as conferences, theatre, exhibitions and seminars can be held there. They are also helping us to get the machines in our carpentry space ready, which we also make available to others during stays and artistic and research residencies.

During the months of May, June and July 2022, the participants of Axt und Kelle will be in Calafou to work on the recovery of this space. We are looking forward to finishing this work and sharing it with the inhabitants of l'Anoia, as well as with the people who have been through the Calafou project.

Calafou is providing 12,000 euros to buy the materials that will allow us to completely rebuild the roof, as well as to cover the maintenance for 10 weeks for a group of 34 people. Axt und Kelle is putting the labour and expertise of 34 people into this work, as well as supporting us in fixing our carpentry, and helping us to find good quality building materials at low cost.

And it is because we can't reach everything that we are asking for support from the local territory and from our international networks to help raise all the funds and resources needed to finish this work.

For this crowdfunding campaign, you can support in several ways:

- Sending 5, 10, 15, 20, 20, 50 euros or more if you can to the Calafou account (Caixa d'Enginyers IBAN ES52 3025 0002 4614 3340 7974) indicating in the object of the transfer: "Campaign of crowdfunding to restore the old church". Once this work is finished, we will publish a post documenting the process and we will share the names of all the people who have contributed to this campaign. If you do not want us to publish your name, please indicate that your donation is anonymous when you make the transfer.

- For locals: Leaving 5, 10, 15, 20, 20, 50 euros or more if you can at the donation collection points in the town of Vallbona d'Anoia (see if we ask the pharmacy + pool bar + bar paco if they can receive these donations for us).

- For the locals: Donating food for the months of June and July so that we can use it for the maintenance of the German companions during their stay. We are especially interested in large quantities of food if possible.

- For the locals: We are looking for shifts to cook vegetarian food for a group of 34 persons who are very hungry and happy to share time and space with local people. If you want to help in the kitchen, please contact here: calafou@riseup.net

If you have any other ideas or ways to contribute, please contact us!

From industrial colony to space for the commons

Calafou is part of the historical heritage developed on the banks of the Anoia River. Originally, there was a flour mill in this place, a common productive activity along the river, which has been recorded since the Middle Ages. Then it was a fulling mill or Molin Draper molí draper/ rag mill known as Castellet mill, and it is documented from 1513 to 1740 until a flood destroyed it. In 1794 it was rebuilt as a paper mill that operated until 1890. The main building of that time and the stone where the old paper press was located are still preserved today.

From the end of the 19th century to the middle of the 20th century it was a textile colony, known as Colônia Marçal. The industrial colonies of Catalonia were established from the middle of the 19th century, and one of their objectives was to divide the workers’ movement and bring them to live in the places where they worked. They were the sum of “the factory and the homes of all those who worked there, from the director to the last apprentice.” In them you could find everything from a church to a commissary.

Far from these becoming empty labels, we use them sometimes as a starting point, sometimes as a destination, but above all as a path on which we walk, reflect and question ourselves. They are the common language from which to act or even from which to stop and start again. They are the Conflict that moves us and the Desire that allows us to continue projecting Calafou: Cooperation, Technological sovereignty, Trans-feminisms, Collectivisation, Social transformation, Self-management, Free culture

 

FRANÇAIS

La coopérative sociale Calafou lance une campagne de crowdfunding pour restaurer l'ancienne église située dans cette colonie industrielle. La coopérative Calafou travaille depuis plus de 10 ans à la restauration des espaces de cette ancienne colonie industrielle.

En 2011, lorsque nous sommes entrés dans cet espace avec un contrat de location, l'ancienne église était déjà dans un état très dégradé après plusieurs décennies d'abandon et de spoliation. Le vol du clocher a laissé une partie du toit détruit, et les fenêtres, les portes et le plancher en bois étaient en très mauvais état.

En 2022, face à la perspective de ne plus pouvoir récupérer l'ancien espace de l'église si nous retardions encore sa restauration, nous avons demandé l'aide d'un collectif d'artisans pour la restaurer. Axt und Kelle (signifiant "Hache et truelle" en allemand) est un groupe d'artisanes du bâtiment qui s'inspirent de la tradition des anciennes corporations d'artisans et entreprennent des itinéraires formateurs à travers des parcours initiatiques sur les territoires.

Ce collectif, reconnu internationalement pour son expérience de charpentier, a principalement travaillé sur des œuvres pour des espaces liés à des mouvements sociaux tels que la ville libre de Christiania à Copenhague, la communauté libre de vie et d'étude Melchiorsgrund, le centre culturel bernois Reithalle, la communauté autonome de Tarnac et maintenant, Calafou.

Axt und Kelle ont développé un projet visant à restaurer et à donner un nouveau sens à l'ancienne église de Calafou, afin que cet espace jusqu'alors abandonné puisse à nouveau être utilisé par différents collectifs, et que des activités artistiques et informatives telles que des conférences, du théâtre, des expositions et des séminaires puissent y être organisés. Ils nous aident également à réparer les machines de notre espace de menuiserie, que nous mettons également à la disposition d'autres personnes lors de séjours et de résidences artistiques et de recherche.

Pendant les mois de mai, juin et juillet 2022, les participants d'Axt und Kelle seront à Calafou pour travailler à la récupération de cet espace. Nous sommes impatients de terminer ce travail et de le partager avec les habitants de l'Anoia, ainsi qu'avec les personnes qui sont passées par le projet Calafou.

Calafou fournit 12.000 euros pour acheter les matériaux qui nous permettront de reconstruire entièrement le toit, ainsi que pour couvrir la maintenance pendant 10 semaines pour un groupe de 34 personnes. Axt und Kelle met la main d'œuvre et l'expertise de 34 personnes au service de ce travail, tout en nous aidant à améliorer notre menuiserie et à trouver des matériaux de construction de bonne qualité à bas prix.

Et c'est parce que nous n'arrivons pas à couvrir tout les frais que nous demandons le soutien du territoire local et de nos réseaux internationaux pour aider à réunir tous les fonds et ressources nécessaires pour pouvoir terminer ce travail.

Pour cette campagne de crowdfunding, vous pouvez apporter votre soutien de plusieurs manières :

- Envoyer 5, 10, 15, 20, 50 euros ou plus si vous le pouvez au compte de Calafou (Caixa d'Enginyers IBAN ES52 3025 0002 4614 3340 7974) en indiquant dans l'objet du transfert : "Campagne de crowdfunding pour la restauration de la vieille église". Une fois ce travail terminé, nous publierons un post documentant le processus et nous partagerons les noms de toutes les personnes qui ont contribué à cette campagne. Si vous ne souhaitez pas que nous publiions votre nom, veuillez indiquer que votre don est anonyme lorsque vous effectuez le transfert.

- Pour les habitants locaux: Laissez 5, 10, 15, 20, 50 euros ou plus si vous le pouvez aux points de collecte de dons dans le village de Vallbona d'Anoia.

- Pour les habitants locaux: don de nourriture pour les mois de juin et juillet afin que nous puissions l'utiliser pour la maintenance des compagnons allemands pendant leur séjour. Nous sommes particulièrement intéressés par de grandes quantités de nourriture si possible.

- Pour les habitants locaux : Nous recherchons des équipes pour cuisiner des plats végétariens pour un groupe de 34 personnes qui ont très faim et qui seront heureux de partager du temps et de l'espace avec des personnes locales. Si vous voulez aider à la cuisine, veuillez nous contacter ici: calafou@riseup.net.

Si vous avez d'autres idées ou façons de contribuer, n'hésitez pas à nous contacter !