Què és Calafou?

Calafou és un projecte cooperatiu que neix el 2011 amb l’objectiu de generar alternatives productives, tecnològiques i d’habitatge que siguin sostenibles i respectuoses amb el medi, potenciïn la transformació social i l’aprenentatge comunitari. Per a tal finalitat es posa en marxa la compra col·lectiva d’una antiga colònia industrial a les afores de Vallbona d’Anoia, la Colònia de Ca l’Afou, que dóna nom al projecte. Aquesta, en desús durant anys i notablement deteriorada, compta amb 28.000m2 d’espai, entre els quals hi ha naus industrials, espais verds i un edifici de 27 habitatges.

Calafou és un projecte auto-organitzat que inclou espais per a activitats industrials, artesanals i creatives, infraestructures comunes per a la realització de trobades i activitats diverses, i altres espais més íntims per a la vida comunitària. Tots ells accessibles a preus justos i notablement inferiors als preus de mercat, doncs l’espai també demana i possibilita la reconstrucció i millora del projecte/lloc. La fórmula que utilitzem per a l’accés als habitatges és la compra de la cessió del dret d’ús per part de la cooperativa i, per als espais productius, el lloguer a preus socials amb serveis i recursos compartits entre totes les persones i projectes implicats.

Des dels seus inicis, es vol desenvolupar una comunitat basada en un entramat de cooperatives, projectes individuals i habitatges dins d’un espai col·lectivitzat. Cerquem compartir idees, béns i recursos per a fomentar sinergies tant dins com més enllà de la colònia. Un lloc per a la innovació social, tecnològica i política basada en l’auto-responsabilitat i la cooperació, compartint i interactuant amb d’altres projectes transformadors. Un projecte on les economies estiguin al servei de les persones permetent que les seves necessitats, en matèria d’accés a recursos i eines, no siguin obstacle per a la realització dels seus potencials creatius.

Principis que compartim

Sense voler que es converteixin en etiquetes buides de contingut, ens servim d’uns principis que ens agraden a vegades com a punt de partida, a vegades com a destinació, però sobretot com a camí sobre el qual anem caminant, reflexionant i qüestionant(nos). Són el llenguatge comú des d’on accionar o fins i tot des d’on aturar-nos i tornar a començar. Són el Conflicte que ens mou i el Desig que ens permet continuar projectant Calafou.
• Cooperació
• Sobirania tecnològica
• Trans-feminisme
• Col·lectivització
• Transformació social
• Autogestió
• Cultura Lliure

Com ens organitzem?

L’assemblea és el principal òrgan de decisió a Calafou, es realitza periòdicament i és l’espai on es treballen en comú les qüestions més generals, a partir del debat i el consens. També hi ha assemblees temàtiques i espais emocionals però, a banda, tenim una estructura distribuïda d’àrees de gestió conformades per grups més petits que cobreixen subàrees temàtiques, per dur a terme objectius específics amb autonomia de decisió:
• Economia i Legal: gestiona els moviments financers i legals del projecte i garanteix la transparència de la gestió econòmica de la colònia.
• Habitatge, emocional, vida comunitària: vetlla per la cohesió de grup i la gestió de la interacció comunitària.
• Comunicació: administra la infraestructura comunicativa i organitzativa de la colònia, té cura de la documentació i la interacció amb l’exterior.
• Projectes, tallers i laboratoris: s’encarrega d’acompanyar els projecte productius de la colònia, vehicula els esdeveniments i propostes d’activitats externes i ús dels espais de taller interns.
• Obres, rehabilitació i espais verds: Coordina les feines de rehabilitació i el manteniment de les infraestructures de serveis i espais exteriors.

Existeixen també els grups de treball permanents i temporals per abordar tasques concretes, sorgides de les assemblees d’objectius o de les àrees de gestió. Estem encara agafant rodatge del procés organitzatiu i de governança, procurant aprendre dels diferents processos que vivim i l’avaluació de les prioritats estacionals.

Una mica d’història

Calafou és part del patrimoni històric desenvolupat a la vora del riu Anoia. Originalment, en aquest lloc hi va haver un molí de farina, una activitat productiva comuna al llarg del riu i de la qual es té constància des de l’edat mitjana. Després va ser molí drapaire conegut com a molí de Castellet i documentat des de l’any 1513 fins a 1740, on una riuada el va destruir. Al 1794 va ser reconstruït com a molí paperer, i va funcionar fins al 1890. Encara avui es conserva l’edifici principal d’aquella època i la pedra on estava l’antiga premsa del paper. Des de finals del segle XIX fins a mitjans del segle XX va ser una colònia tèxtil, coneguda com a Colònia Marçal. Les colònies industrials a Catalunya es van implantar a partir de mitjans del segle XIX, eren la suma de la fàbrica i els habitatges de totes les que hi treballaven, des del director fins a l’últim aprenent. S’hi podia trobar des d’una església, a un economat, escoles, safaretjos i fins a locals socials, teatres, oficines bancàries, etc. A la segona meitat del segle XIX es van aixecar 72 colònies industrials al voltant dels grans rius de Catalunya, especialment el Ter i el Llobregat i dels seus respectius afluents -Calders, Anoia, Fresser i Brugent-. Les colònies industrials buscaven ubicacions prop d’un riu per a aprofitar l’energia hidràulica necessària per a moure els telers en uns terrenys barats. La Colònia Marçal va ser construïda el 1890 per Joan Viver i Dolors Marçal, on hi van projectar tant la fàbrica tèxtil com la seva pròpia residència, Ca’la fou. Durant la primera meitat del segle XX va ser l’única colònia industrial de tota la comarca de l’Anoia. Al voltant dels 60, els seus habitants la van abandonar però la seva activitat industrial es va mantenir, amb diverses empreses que ocupaven les naus i feien un ús hidroelèctric de l’antiga turbina. A partir dels anys 70 la colònia es va dedicar a estampats i confeccions amb el nom de “Contrisa”. Al 2004 un incendi va cremar una de les naus, una fàbrica de pintures, i es va accelerar el seu abandó.

El 2011 es va signar un contracte de lloguer amb dret a compra a través d’una cooperativa d’habitatges. Des de llavors les habitants i visitants de Calafou estan transformant aquesta vall en una infraestructura per als comuns, un espai des de la societat civil per a la societat civil, sumant una cooperativa d’habitatge social, projectes productius col·lectius i autònoms varis, així com laboratoris, residències i esdeveniments.

Vídeo documental: Testimoni d’habitants de la colònia (1922-1975)